Uitzetting dreigt voor CHE-studenten in Veldhuizen

hermenHet zorgt momenteel voor nogal wat ophef. Voor een aantal CHE-studenten op de Brederhorst in Veldhuizen dreigt uitzetting. Negentien buurtbewoners dienden namelijk bewaar in, nadat het woonhuis een vergunning kreeg om studenten te kunnen huisvesten. Nu wil het college van burgemeester en wethouders in Ede de vergunning weer intrekken. 

Zelf willen de vijf studenten (allemaal heren) om wie het gaat, woonachtig in ‘De Kogel’, niks kwijt. Liever gaan ze met hun huisbaas de strijd tegen het besluit aan, dan de publiciteit op te zoeken. Misschien doen ze later alsnog hun verhaal.

‘Ongelofelijke bullshit’
Wie wel zijn verhaal wil doen, is vierdejaars MWD-student Hermen Loonstra. Hij windt zich op over de stelling dat studenten een negatieve invloed op het woonklimaat in Veldhuizen hebben, wanneer zij met velen in de buurt van elkaar worden gehuisvest. “Dat vind ik ongelofelijke bullshit”, zegt hij. Zelf woont hij ook in Veldhuizen. “Ik denk juist dat studenten voor evenwicht kunnen zorgen in zo’n diverse wijk als Veldhuizen. Dat heeft de wijk ook superhard nodig.”

Alle studenten lijken wel over een kam te worden geschoren, meent de 24-jarige student. “Als je kijkt naar het stereotype dat landelijk heerst, denk ik niet dat de gemiddelde Edese student daaraan voldoet maar juist over goede fatsoensnormen beschikt.”

Oliebollen bakken
Hij ziet mooie initiatieven in de wijk. “Zo is er vanuit Netwerk Ede een groep studenten die regelmatig moslimvrouwen bezoekt. En zelf hebben wij tijdens de jaarwisseling oliebollen gebakken voor onze buurt. Ik denk echt wel zo’n 800.” Hij vond het leuk om te zien dat de buurman met wie hij nooit spreekt, ineens met een frituurpan aan kwam zetten. “Dat zorgt voor verbinding. In zulke initiatieven kun je een brug slaan tussen studenten en andere bewoners.”

Er wonen veel soorten mensen op de Koelhorst. Niet alleen qua gezinssamenstelling, maar ook wat betreft etnische achtergrond. “Er wonen Nederlanders, Turken, Marokkanen, Polen en nu zelfs een Canadese vrouw tegenover ons.” Hoe verschillend ook, voor iedereen gelden dezelfde regels, zegt Hermen. “In ons huurcontract staan gewoon normale omgangsregels, zoals ‘geen overmatig geluidsoverlast’. En als iemand zich daar niet aan houdt, moet die daar op aangesproken worden.”

Is deze CHE-student dan de ideale buurman? Zet hij nooit muziek aan? “Ik denk dat we drie keer in het jaar eens een feest hebben. Daar kunnen mensen last van hebben. Maar als ze komen vragen of het minder mag, gebeurt dat gewoon. Net als dat wij weer last hebben van huilende kinderen of optrekkende auto’s. Onze buurman had eerst een heel wagenpark.”

Raadsvragen
Donderdagavond heeft de ChristenUnie Ede raadsvragen gesteld over het besluit, omdat de partij vindt dat de studenten in Veldhuizen juist positieve effecten op de wijk hebben.

“Er is veel meer dan brallen, brassen en dassen”, schrijft raadslid Daan Weststrate op Twitter. De partij pleit voor een eenduidig beleid zodat alle studenten en verdere buurtbewoners in Veldhuizen weten waar ze aan toe zijn.

Kopfoto: Ook de heren van het studentenhuis ‘De Pastorie’ leven mee met hun broeders in Veldhuizen, zoals te zien. [bron]

Dit artikel schreef ik in oktober 2016 voor Ad Rem Online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>