Een proefabonnement op God

column EO“Ik heb een proefabonnement op Trouw!”, zeg ik tegen mijn vriend. “Vier weken voor een tientje.” Meneer heeft helemaal geen zin om over kranten te praten en zegt: “Ik heb een proefabonnement op jou!” Beter had hij het niet kunnen verwoorden. Onze relatie is hartstikke vers, op het moment van schrijven ken ik hem een maand.

Je weet natuurlijk niet van de één op de andere dag of je ooit samen voor het altaar staat, maar een relatie geeft de prima gelegenheid om elkaar te leren kennen. Een relatie is eigenlijk een soort half commitment: je kiest voor elkaar, maar (nog) niet definitief. Grappig is dat eigenlijk.

Een half lijntje

Ik bedenk me dat het lijntje naar boven net zo is. Ik heb een proefabonnement op mijn Vader. Ik heb een relatie met Hem maar ik heb nog niet definitief voor Hem gekozen.

Huh? Ja. Ik ga naar de kerk. Ik geniet ervan om in de kerk te mogen zingen. Ik vind het leuk om onderdeel te zijn van het prachtige jeugdkerkteam. Maar intussen blijft mijn deelname aan (belijdenis)catechisatie uit en lees ik echt niet elke dag uit de Bijbel. Ik schiet vaak genoeg in de twijfelmodus over Zijn aanwezigheid. Dan wil ik alles kapot redeneren en mijn geloof niet te hoeven verantwoorden aan anderen.

Als je definitief voor Hem kiest dan wordt alles zoveel makkelijker. Het lijkt me zo mooi om volledig voor Hem te leven, en zoveel van Hem te houden dat het allemaal vanzelf gaat. Inclusief getuigen.

Sleur

Maar dat kan soms knap lastig zijn. Op zondagochtend word je geraakt door een preek om hem maandag alweer vergeten te zijn. Na een weekendje Opwekking kan die positieve vibe zo snel als deze kwam ook weer verdwijnen.

Gelukkig bevat dit proefabonnement bijzondere voorwaarden: het is een superexclusief abonnement. Want al stap je er even uit: de tegenpartij laat jou niet los. En je hoeft er nooit voor te betalen.

Deze column schreef ik in januari voor ons kerkblad. Ook werd deze op 19 januari 2016 gepubliceerd op EO Beam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>