Zang op Hemelvaart vult afgeladen sporthal met koorgezang

urker mannenkoor hallelujahHet jaarlijks terugkerende koorconcert ‘Zang op Hemelvaart’ trok dit jaar weer heel wat bezoekers. Zo’n 2200 toeschouwers uit het hele land luisterden naar optredens van de meest vooraanstaande Urker koren in sporthal De Vlechttuinen. Tijdens Zang op Hemelvaart wisselt het gezang van de beste koren zich af met samenzang van psalmen en gezangen.

Aan bod kwamen kinderkoor Klein maar Dapper, de Urker Zangers, Excelsior, Soli Deo Gloria, Immanuël, visserskoor Crescendo en het Urker Mannenkoor Hallelujah. Daarnaast gaf Brassband Valerius nog muzikale interventies.

De toon gezet

De avond werd zoals gebruikelijk geopend met een Bijbeltekst: Handelingen 1, waarin de opname van Jezus in de hemel beschreven wordt. Kinderkoor ‘Klein maar dapper’ mocht onder leiding van Wim Magré de aftrap geven. De jongsten van de avond waren gekleed in Urker klederdracht en zongen drie liederen uit hun repertoire, wat heel braaf gebeurde. Jan Rein Morren oogstte daarbij veel waardering met zijn solo aan het nummer ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God’.

Een muisstille zaal

Daarna volgden de Urker Zangers, onder leiding van Jacob Schenk, zoals gebruikelijk strak in pak. Met het optreden van de Urker Zangers was de toon meteen gezet: vooral de acapella-versie van ‘My lord what a morning’ resulteerde in een muisstille zaal. Het nummer ‘I want to die easy’ werd opgedragen aan componist Jeff Penders die precies een maand voor dit optreden overleed. Hij had het nummer gearrangeerd.

Het Christelijk Gemengd Koor Excelsior vulde de zware mannenstemmen aan met zuivere sopranen. Het gemêleerde gezelschap zong onder leiding van Minne Veldman onder andere ‘Ga met God’. De muziek bewees dat orgel en piano een mooi samenspel kunnen vormen.

Terug uit Canada

Zodra de rood-witte shirts (striept baotjes) in beeld kwamen, wist het publiek dat het Urker Mannenkoor Soli Deo Gloria aanstaande was. Hiervoor moest dirigent Jaap Kramer (veelzijdig als hij is) even afstand nemen van zijn orgelkruk. Soli Deo Gloria opende met het ingetogen ‘Stil’. Zoals we gewend zijn van ‘Soli’, bouwden de mannen hun muziek op, wat eindigde met het prachtige ‘The Lord is gracious’. Een week geleden zong het koor nog op Amerikaanse grond, als onderdeel van de ‘Thank You Canada’-tour.

Het Jong Gemengd Koor Immanuël onder leiding van Harm Hoeve toonde veel gedrevenheid en saamhorigheid. De muziek Psalm 43 was een mooie uitschieter waarbij organist Jaap Kramer nét dat beetje extra gaf wat het zeer bijzonder maakte.

Bedeesdheid en kracht

Het Urker visserskoor Crescendo onder leiding van Louw Kramer had een zekere bedeesdheid en kracht in zich. Het lied ‘Ruwe stormen’ doet het op Urk altijd goed en deze avond vormde geen uitzondering. Ook zongen de mannen het nieuwste lied in hun repertoire: Als de storm voorbij gaat, een bestaand lied uit Amerika waarvan Gerrit de Wit de tekst heeft geschreven. Dit werd besloten met een beheerste solo van Piet Baarssen op het nummer Wat de toekomst brengen moge.

Het Urker Mannenkoor Hallelujah onder leiding van Bert Moll mocht de avond afsluiten. Het koor bestaat al sinds 1897 en paste in al haar glorie deze avond nog nét op het podium. Het koor zong zowel Nederlandse als Engelse nummers en wist daarin met alle mannen een vaste eenheid te vormen. Met het krachtige ‘In His love’ besloot Hallelujah de 46e editie van Zang op Hemelvaart.

De koren tikten een hoog niveau aan. Gezien het feit dat de dirigenten nog best jong zijn, belooft dat heel wat goeds voor de toekomst.

Dit artikel schreef ik in mei 2015 voor de FlevoPost NOP/Urk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>