Stijlvol Urk wil jongeren een stem geven

stijlvol urkAfgelopen zaterdagavond vonden tussen de vijf- en zeshonderd jongeren op Urk hun weg naar de aftrap van Stijlvol Urk: een heuse flirtparty in café De Wabu. “Met dit nieuwe jongerenplatform willen wij vanuit de jongeren van Urk een geluid laten horen,” vertelt Lubbert Kramer. “Koninginnedag staat weer voor de deur. Dan kun je een brandbom gooien, óf een platform oprichten. De jeugd accepteert het gewoonweg niet meer. We hopen een open dialoog te krijgen, ook met de Urker politiek.”

Stijlvol Urk wil dat geluid laten horen door meerdere dingen met elkaar te combineren. Zo is er Stijlvol On Air, een wekelijks radioprogramma op Urk FM. De bedoeling van dit programma is deels de problematiek in kaart brengen, deels de controversie en tot slot om het maatschappelijk belang dienen. Ook onderdeel is Stijlvol On Tour, daarbij draait het om het organiseren van feesten en evenementen zoals zaterdagavond. Dit wordt om de maand afgewisseld met Stijlvol in Debate. Hierbij gaan jongeren heus in debat met de Urker politiek. Het debat wordt geleid door een onafhankelijke debatleider. De eerste debatavond staat gepland voor maart.

Pieter Jan Bos: “Ik liep al een tijdje rond met het idee om een platform op te richten. Het leek me een mooi idee om een radioprogramma te maken en feesten te organiseren. Hierbij kwam Lubbert Kramer het idee om in debat te gaan.” Dat klopt, vertelt Kramer. “Dat kwam in me op nadat ik een politiek café op Urk had bezocht. Ik bewonderde de interactie en het feit dat er daadwerkelijk naar de jongeren werd geluisterd. Daaruit is een mooi jeugdbeleid voortgekomen.”

Vanuit de Urker politiek zijn er positieve reacties gekomen. Er zijn al aanmeldingen binnen van partijen die maar al te graag willen meewerken. Kramer: “We zijn hier heel blij mee. Ze zullen echt niet alles aannemen, maar het kan ze wel tot besef zetten.” “We kunnen niet direct iets veranderen, maar er wel aanleiding toe geven.” vult Bos hem aan. “We willen immers geen herhaling van afgelopen Koninginnenacht!” De praatavond in Sporthal De Vlechttuinen hielp dan ook niet: “De burgemeester kwam binnen, hield een kort praatje en verdween vervolgens via de achteruitgang.”

“Elk initiatief dat vanuit de jongeren komt, vinden wij een goede zaak. We weten nog niet precies wat ze nu willen, dat neemt niet weg dat we erg benieuwd zijn naar al hun ideeën en plannen”, vertelt Johan van Slooten, commissielid van CDA Urk. En ideeën en plannen, daar hebben de heren en dame achter Stijlvol Urk geen gebrek aan. Ook wethouder Geert Post heeft al met de jongeren achter Stijlvol Urk gesproken. “Hij kwam ons redelijk positief over. Hij wil de open dialoog aangaan”, vertellen Kramer en Bos. In het interview dat ze hielden met Geert Post is onder andere gesproken over de bestemmingen van het geld voor het jeugdbeleid. Dit interview zal aanstaande vrijdag te horen zijn in de eerste uitzending van Stijlvol On Air.

Het platform zou niet kunnen bestaan zonder de input van de jeugd: “We hebben hen nodig om daadwerkelijk een succes te worden. We vertegenwoordigen hen, dus zonder hen zou het onmogelijk zijn. We zijn dan ook blij dat de eerste avond zo’n succes was,” vertelt Bos. “We hebben demonstratief condooms uitgedeeld, deze zijn allemaal uit onze handen verdwenen. We zijn namelijk niet tevreden over de voorlichting op seksueel gebied. We vinden dat er sprake is van censuur.”

Tot slot hopen de jongeren achter Stijlvol Urk, alle vijf tussen de 16 en 25 jaar, onafhankelijk en ongekleurd te zijn. “We willen geen politieke of kerkelijke inmenging. Ook proberen we alles te bekostigen door bijvoorbeeld entree te vragen bij feesten, zodat we geen subsidie nodig hebben.”

Dit artikel werd in februari 2012 gepubliceerd in de FlevoPost NOP/Urk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>