Politiek heeft wél zin!

img_92321Achttien is hij, en zijn naam pronkt op de kandidatenlijst van de partij Pro’98 uit Barneveld. Henrie de Graaf uit Barneveld ziet veel punten van verbetering in zijn gemeente. LABnieuws zocht hem één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen op in zijn thuisplek.

De kroegen in het centrum van Barneveld moeten om twee uur ’s nachts dicht. Onzin, vindt Henrie de Graaf: “Laat ondernemers zelf bepalen hoe laat ze hun zaak dichtgooien.” Hij is neergestreken in een van zijn favoriete tentjes: lunchroom De Zith. Terwijl hij rustig nipt van zijn jus d’orange, vertelt hij verder. “Ik wil me ervoor hard maken dat jongeren in het weekend langer kunnen stappen en dat er meer mogelijk wordt op zondag.”

Een blijvertje
Met zijn achttien jaar is hij een van de jongste kandidaat-raadsleden van de gemeente. Zo’n twee jaar geleden werd hij lid van D66 en daarmee automatisch van Pro’98 in Barneveld. “Ik kon me wel vinden in hun idealen.” Toen de plaatselijke partij op zoek ging naar jongeren om een werkgroep samen te stellen voor een platform, meldde hij zich en werd een blijvertje. “Langzaamaan ben ik erin gerold.” Zo zette hij zich in voor het opzetten van een platform en het organiseren van debatavonden. “Na even getwijfeld te hebben, besloot ik me ook aan te melden voor de kandidatenlijst.”

“Ik zie veel dingen die verbeterd kunnen worden”

Pro’98 heeft veel sociale idealen en probeert de burgers centraal te stellen. “Ik zie veel dingen die verbeterd kunnen worden”, zegt Henrie. “Zoals de horeca die om twee uur ’s nachts sluiten en het feit dat je hier zo weinig kunt doen op zondag.” Ook het tekort aan starterswoningen en sociale huurwoningen is een puntje. “Ik ken mensen die nu zo’n zes jaar moeten gaan wachten. Terwijl ze meer dan welkom zijn in Barneveld.”

Verruiming horecatijden
Als jongere in Barneveld vindt Henrie dat de horecatijden echt verruimd moeten worden. Hij ziet een win-winsituatie voor ondernemers en stappers. “De ondernemers hebben er economisch belang bij om langer open te kunnen blijven. En degenen die langer willen stappen, hoeven daarvoor niet naar een andere plek.” Nu is het zo dat Barneveldse jongeren vaak op de trein of bus stappen naar een andere plek om uit te gaan, zoals Ede. Ook zorgt dat ’s nachts weer voor overlast bij vervoersmaatschappijen.

 

Pro'98 flyert op het horecaplein

Pro’98 flyert op het horecaplein

Ook vindt Henrie het zeer vervelend dat je op zondag zo weinig kunt doen in Barneveld.  “Het museum bijvoorbeeld, die is dicht op zondag. Het zwembad is in de zomer dan beperkt open, dat is iets, maar kan echt veel beter.” Op dit moment bestaat de coalitie van het overwegend christelijke dorp uit de SGP, het CDA, de CU en de VVD. Door de christelijke meerderheid gebeurt er momenteel weinig op het gebied van de zondag.

“Waarschijnlijk denken ze dat het toch niet helpt”

Lang niet iedereen staat achter dat beleid, meent Henrie. “Maar ik denk dat veel Barnevelders denken dat er niks veranderd zal worden, omdat het al zo lang hetzelfde is.” Henrie heeft daarbij de indruk dat de Barnevelders er ook niet echt de moeite voor doen. “Waarschijnlijk denken ze dat het toch niet helpt. Ik hoop dat dit soort verkiezingen en de aanwezigheid van ons als partij dat kan veranderen.”

Jongeren aan het stemmen krijgen
Henrie heeft een jaartje Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) achter de rug en geniet nu van een tussenjaartje: “Het was niet echt mijn ding.” Inmiddels weet hij wat hij wel wil: met zijn propedeuse op zak gaat hij Rechten studeren aan de Universiteit Utrecht.

En zijn politieke ambities? “Ik weet nog niet waar ik over vier jaar sta.” Wel probeert hij de verdere jeugd in Barneveld duidelijk te maken dat politiek wel degelijk zin heeft. “Ik probeer ze aan het stemmen te krijgen. En ik hoop mijn eigen punten gerealiseerd te krijgen. Ik wil ze laten zien dat politiek wél zin heeft.”

img_92321

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dit verhaal schreef ik in maart 2014 voor de nieuwswebsite LABnieuws. Dat was onderdeel van een studieproject waarbij onze redactie het nieuws uit Lunteren, Achterveld en Barneveld versloeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>