Willard Woord is het jongste raadslid in Flevoland

Willard WoordHet mooiste aan zijn functie? ‘Dat ik er voor heel Urk ben en het beste voor het dorp wil zoeken’. Willard Woord (20) werd vorige maand beëdigd als raadslid voor de SGP Urk. Hij is ook het jongste raadslid in Flevoland. Willard heeft zijn eerste officiële raadsvergadering er inmiddels op zitten. De geschiedenis herhaalt zich. Veertig jaar geleden legde zijn opa voor het eerst de eed af voor dezelfde partij.

Opa Woord was 24 jaar raadslid
Opa Woord was 24 jaar raadslid en fractievoorzitter. Of hij zelf ook zo lang politiek actief gaat zijn, weet Willard niet. ‘Wie weet,’ lacht hij. Politiek interesseert hem mateloos; vooral de lokale politiek. ‘De gemeentepolitiek staat toch dichter bij jezelf en deze krijgt steeds meer taken overgeheveld van het Rijk. Zo kan je daar mooi je steentje aan bijdragen.’

Gevalletje wel/niet
Willard mag zich nu het jongste raadslid van Flevoland noemen. Wat begon met een functie bij SGP Jongeren Urk en een rol als commissielid, resulteerde in een hoge plek op de lijst voor de verkiezingen. Plek nummer zes was evengoed een gevalletje wel/niet: de SGP moest een extra zetel scoren en een wethouder leveren wilde de jongeling in de raad komen. De SGP won en nummer twee op de lijst, Geert Post, werd naar voren geschoven als wethouder. En dus kon Willard aantreden als raadslid.

Dichtbij de Urker jeugd
Uit zijn leeftijd hoopt Willard veel voordeel te halen. ‘Ik sta toch dichtbij de Urker jeugd. Zo spreek ik in mijn werk bij Snackplaza Willem de Boer veel mensen van alle richtingen. Misschien dat veertigjarigen dat toch minder hebben. Naar mijn idee komt echt iedereen bij ons in de zaak.’ Een verder voordeel is dat Willard makkelijk contact kan maken: praten kan hij wel.

Twintig uur per week
‘Als je echt goed met je werk als raadslid bezig bent, ben je er al snel twintig uur in de week aan kwijt,’ zegt Willard. De vergoeding hiervoor is niet in verhouding tot het geleverde werk. ‘Het is echt vrijwilligerswerk: je steentje bijdragen aan de samenleving.’

Mede SGP-raadslid Jan Hakvoort is blij met de komst van Willard in het team. ‘Nu hebben we een goede mix van alle leeftijden in onze fractie,’ zegt hij. ‘Daarmee ben je een goede afspiegeling van de Urker samenleving.

Ook vindt hij de aanwezigheid van jongeren binnen de partij belangrijk omdat deze, zoals Willard al zegt, toch dichterbij de jeugd staan.

Kweekvijver
De SGP-jongerenpartij op Urk is een ware kweekvijver. ‘We vinden het belangrijk om jongeren al vroeg politiek bewust te maken en maatschappelijk verantwoordelijkheid te geven,’ zegt Hakvoort. “Dit is ook onze opdracht als christen, om als rentmeester de aarde te bebouwen en de bewaren.’ Zoals inmiddels al gebeurt in de praktijk, haalt de SGP-fractie uit de jongerenpartij weer het politieke talent voor het ‘echte’ werk.

Christelijke politiek
Gehoopt op de extra zetel had de SGP wel, toch is dat niet zo vanzelfsprekend in tijden als deze. Hoe ziet Willard de toekomst van de christelijke politiek? ‘Wat ik op Urk zie, is aan de ene kant echt een verrechtsing en aan de andere kant zie je ook een stuk ontkerkelijking onder de jeugd.’ Hij stelt dat er vroeger meer in hokjes werd gedacht en dat het nu steeds meer interkerkelijk wordt.

‘Trouwens, niet alleen refo’s stemmen SGP. Zo was er laatst een caféhouder die aangaf op ons gestemd te hebben. Dat was een verrassing. De reden van de caféhouder was duidelijk: hij wist waar hij aan toe was met de SGP. De partij kenmerkt zich door koersvastheid, omdat ze zo vasthoudt aan haar principes die voortkomen uit haar visie op de Bijbel.

Als alle horeca op gezette tijden wordt verplicht te sluiten, hoeft deze horecaondernemer ook niet bang te zijn voor concurrentie in de late uurtjes. Ook de aanpak van de partij wat betreft illegale horeca werd door hem geroemd.’

Meer werkgelegenheid creëren
Woord heeft idealen voor Urk. ‘De helft van de bevolking is jonger dan 25 jaar,’ zegt hij. ‘We moeten meer werkgelegenheid creëren, vooral voor HBO’ers.’ Ook de buitendijkse haven ziet hij als een grote kans voor het realiseren van dit doel. ‘Daar komt namelijk veel industrie achteraan,’ voegt hij eraan toe. Het valt hem op hoeveel leeftijdsgenoten fulltime in de visproductie werken.

Wat betreft de landelijke politiek, denkt Willard dat zijn partij het wel goed doet. ‘De SGP groeit, maar D66 ook.’

Christelijke normen en waarden
De christelijke normen en waarden zouden volgens hem goed zijn voor een ieder in de Nederlandse samenleving. Hij vraagt zich af of de participatiesamenleving beter zal worden. ‘Veel mensen zijn er negatief over, maar toch biedt het ook kansen voor dorpen als Urk. Met zo’n groot verenigingsleven kunnen kerken er goed op inspelen.’ Hij roemt hierbij de moeite die er nu wordt ingestoken en de inzet van ambtenaren op Urk.

Aardig bewezen
Al vroeg begon de jonge Willard politiek te bedrijven, zo was hij actief bij het jongerenplatform Move2Prove en actief voor de SGP-jongeren Urk als bestuurslid. Daarna ‘rolde’ hij de commissie in samen met SGP-jongere Jan Sinke, met de intentie door te groeien tot raadslid. Volgens Jan Hakvoort heeft Willard zich inmiddels aardig bewezen. ‘Hij leert snel, en zit al goed in de dossiers voor iemand die zo jong is.’

‘Ik krijg vaak de vraag wat me nou interesseert in politiek,’ zegt Willard. ‘Het gaat over je eigen dorp: de gemeentepolitiek staat het dichtste bij jezelf en deze krijgt ook steeds meer taken.’ Hoe de komende vier jaar er voor hem zullen uitzien, weet hij nog niet. ‘Het is nu erg leuk, dus wie weet dat ik daarna wel doorga.’ En de Tweede Kamer, lonkt die al? ‘Dat sluit ik zeker niet uit.’

Politiek leven
Voor Jan Hakvoort is het zeker: als je al zo jong raadslid bent en je hebt ook nog eens politieke genen, dan heb je nog een heel politiek leven voor je. ‘Hij heeft voldoende mogelijkheden,’ zegt Hakvoort. Vorig jaar trad oud-wethouder Benjamin Visser aan als de jongste burgemeester van Nederland, in Scherpenzeel. ‘Het zou wel leuk zijn als we als Urk de jongste burgemeester van Nederland kunnen blijven leveren.’

Dit verhaal schreef ik in juni 2014 voor de FlevoPost NOP/Urk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>