Verdeeldheid leidt tot uiteenvallen Urker SGP-fractie

SGPMaandenlange onenigheid heeft ertoe geleid dat de meerderheid van de Urker SGP-fractie het vertrouwen heeft opgezegd in raadsleden Jan Hakvoort en Willard Woord en commissielid Jan Sinke. Dat meldt fractievoorzitter Jan Willem Bakker.

Enkele maanden geleden stelde burgemeester Pieter van Maaren een integriteitsonderzoek in, nadat er vertrouwelijke documenten over het Berechja College werd gelekt naar de pers. Daaruit bleek dat de gemeente al langer wist dat de school kampte met financiële problemen.

Hakvoort, Woord en Sinke zouden weigeren om aan het onderzoek mee te werken. Fractievoorzitter Bakker: “Er is links- en rechtsom geprobeerd om hen op andere gedachten te brengen, maar ze bleven weigeren.” Zelfs toen duidelijk werd dat er een breuk in de fractie zou ontstaan.

Uiteindelijk zegden wethouder Post, Bakker en de rest van de fractie (Dirk Taanman en Hendrik Jan Kaptijn) het vertrouwen op in Hakvoort, Woord en Sinke. Hij heeft de twee raadsleden gevraagd of ze hun zetels in willen leveren.

Particulier onderzoeksbureau
Raadslid Willard Woord betreurt de ontstane situatie. “We vinden het jammer dat er eenzijdige berichtgeving is ontstaan.” Over de reden van de tegenwerking van de heren, is hij duidelijk: “We moeten allemaal onze e-mailgegevens ter beschikking stellen, zowel zakelijk als privé. Wij gaan echter gevoelig met deze informatie om.”

“Dat zijn bijvoorbeeld vertrouwelijke e-mails van burgers. Ook persoonlijke dingen als persoons- en bankgegevens komen naar voren. Wij willen deze absoluut niet beschikbaar stellen aan een particulier onderzoeksbureau. Dat vertrouwen we niet. Als justitie het onderzoek zou leiden, was het absoluut geen probleem geweest.”

Wij waren het niet
“We hebben aan het begin al aangegeven dat we bereid zijn om mee te  werken aan alle vormen van onderzoek, maar dat we onze e-mails niet beschikbaar stellen”, zegt Woord. “En daarin zijn we niet de enigen. Ook de CDA’ers weigeren om hun e-mails over te geven. Alleen zij zijn het wél eens met elkaar.”

Hakvoort, Woord en Sinke zeggen dat ze de documenten niet hebben gelekt. “We hebben toen al verklaard dat wij als SGP-fractieleden niet gelekt hebben. We hebben bij onze aanstelling als raadslid de eed afgelegd dat we altijd de waarheid spreken.”

We blijven SGP-raadsleden
Wat betreft de zetels, is Woord duidelijk. “Wij staan deze niet af. Wij hebben het vertrouwen in de wethouder niet opgezegd en zijn dat ook niet van plan. Wij zijn gekozen als SGP-raadslid en staan van harte achter de beginselen en het partijprogramma.”

Woord hoopt van harte dat de breuk van tijdelijke aard is en geeft aan dat hij samen met Hakvoort en Sinke bereid is om zich daarvoor in te zetten. “Het enige wat wij vragen, is respect voor ons standpunt zoals wij in een eerder stadium al zijn overeengekomen met het bestuur.”

Een schande
Zeven jaar geleden vond er ook een breuk plaats in de partij. Jan Koffeman stapte op en richtte Hart voor Urk op. Bestuursvoorzitter Louw van der Zwan vindt het bedroevend. “Het bestuur heeft er het afgelopen halfjaar alles aan gedaan om de fractie weer op één lijn te krijgen. Het is een schande, dat er in zeven jaar tijd twee scheuringen in de partij plaatsvinden.”

Dit artikel schreef ik in november 2014 voor de FlevoPost NOP/Urk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>