Column: vertrouwen

16234683984_85846f1975_z‘Ik twijfel nog of ik strategisch ga stemmen of gewoon mijn hart volg’, zegt een klasgenoot. ‘Dus het wordt VVD of ChristenUnie.’ Ik verslik me bijna. Wat een wereld van verschil. Strategisch stemmen, we hebben in 2012 gezien wat dat oplevert. Continue reading

Een proefabonnement op God

column EO“Ik heb een proefabonnement op Trouw!”, zeg ik tegen mijn vriend. “Vier weken voor een tientje.” Meneer heeft helemaal geen zin om over kranten te praten en zegt: “Ik heb een proefabonnement op jou!” Beter had hij het niet kunnen verwoorden. Onze relatie is hartstikke vers, op het moment van schrijven ken ik hem een maand. Continue reading

De grote helden in Ede zijn onderbelicht

Hij liep over de Parkweg in Ede. Een jongen net wat ouder dan ik. Met mooie bruine ogen. Nonchalant en zo onopvallend mogelijk. Treurnis overheerste. Het greep me direct aan. Ik had net inkopen gedaan voor het kerstdiner. Misschien had deze jongen erop gerekend om op eerste kerstdag te zwemmen in De Peppel. Eens wat anders dan zijn dagelijkse loopje van de noodopvang naar het Spindopplein. Het afblazen van het gratis zwemuitje nam een landelijke loop. Ede werd online genadeloos afgemaakt. Is Ede echt zo’n groot en gapend gat als Hans Dorrestijn schrijft? Moeten Edenaren zich echt schamen? Ik kan u vertellen: nee.

Deze blog is te lezen op de website van de Gelderlander en werd op 28 december gepubliceerd.

Een import-Edenaar op de Veluwe

KenniscampusAls je verhuist, verandert er veel. Je moet je draai weer vinden. Ach, dacht ik, binnen een jaar weet ik niet beter. Maar afkomstig uit een dorp met enkel een supermarkt en snackbar, ontdek ik elke dag nog nieuwe dingen in Ede. Voor Kenniscampusbewoners blijkt er meer in het leven dan winkelcentrum Stadspoort en het Museumplein. Zo kwamen er onlangs tijdens archeologische opgravingen in mijn ‘achtertuin’ (voormalig Sportpark Oranje) middeleeuwse sporen tevoorschijn. En, hoe gaaf: zelfs een loopgraaf uit 1945. Ter verduidelijking: de Flevolandse grond waar mijn ouderlijk huis op is gevestigd, was 83 jaar geleden nog Zuiderzee.

Deze blog is te lezen op de website van de Gelderlander en werd op 7 december gepubliceerd.

Pepernotendiscussie verdient een deadline

pepernotenHet was nog geen september of de pepernoten lagen alweer in de schappen van de AH XL in Ede. Het duurde dan ook niet lang of de term ‘zwarte piet’ verscheen zwart op wit in de krant.
Terwijl ik ’s ochtends nog zonder jas wegfietste, verwerkte de redactie in 4 weken tijd bijna 30 zakken pepernoten. Intussen meldde de eerste boze lezer zich, want waarom wordt er nou alweer gekopt met zwarte piet? Die gast is toch zwart door de schoorsteen?

Deze blog is te lezen op de website van de Gelderlander en werd op 12 oktober gepubliceerd.