Angst in de joodse wijk Le Marais

Desktop3Joden krijgen het de laatste jaren steeds lastiger. Ook in Frankrijk, al helemaal na de Parijse aanslagen begin dit jaar. Ironisch genoeg schreef het RD eergisteren nog dat het aantal joden wereldwijd (16,5 miljoen) nu weer net zo groot is als vóór de Tweede Wereldoorlog. Vorige week bezochten we Le Marais, de joodse wijk van Frankrijk. 

Dat de wijk vandaag de dag vooral veel toeristen trekt, is meteen duidelijk. Toch kost het ons niet veel moeite om joodse invloeden te ontdekken. Al is het maar kosher eten, een menorah in de etalage of een speciale shabbat-aanbieding.

Le Marais

Voelen joden zich nog wel veilig?

We besluiten ons op te splitsen en willen straks een antwoord op de vraag: voelen joden zich nog wel veilig hier in Parijs? De keiharde cijfers: in 2014 vertrokken er zo’n zevenduizend joden uit Frankrijk. Voor dit jaar wordt een verdubbeling van dat aantal verwacht.

Amarins komt al snel de 56-jarige Moshé Katan tegen, met wie ze een tijd blijft praten. Nee, hij voelt zich niet veilig. Steeds meer van zijn familie en vrienden vertrekken naar Israël. Op den duur wil hij hier ook graag weg. Hij wil liever niet zichtbaar op de foto, maar graag zijn verhaal doen.

Desktop3

Links: Amarins in gesprek met de heer Katan. Rechts: een rabbijn die ons toestond om een foto van hem te maken. Echter sprak hij geen Engels of Frans.

‘Ik maak me geen zorgen’

Terwijl Amarins en meneer Katan in gesprek zijn, dwalen Heleen en ik verder door de wijk. We proberen een impressie te krijgen van de sfeer en spreken een ieder wie er enigszins joods uitziet aan. Dit zijn vooral wat jongere mensen, en niet altijd praktiserend-joods. Bij hen blijkt de angst echter lang niet zo vaak te bespeuren!

Zoals de onderstaande jongen. Hij is geen praktiserend-jood en nee, hij heeft geen angst. Terwijl hij geinterviewd wordt, halen zijn collega’s ons nog over om wat te kopen in hun winkel. Enneh, tuurlijk wil hij wel op de foto. Hij steekt meteen twee vingers in de lucht, peace mate! 

IMG_2179

Het blijft lastig inschatten. Waar de één z’n leven vreest omdat hij joods is, maakt de ander zich totaal geen zorgen. Vaststaat in ieder geval dat het antisemitisme in Frankrijk is verdubbeld. En dat er dit jaar een verdubbeling wordt verwacht van het aantal joden dat Frankrijk verlaat.

Drie dagen na ons bezoek aan Le Marais vond er een ‘aanslagengolf’ plaats. In het Franse Lyon, Tunesië en Koeweit vonden terreurdaden plaats.

Focus: minderheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>