Mattheus en ik

viktormattheusdienstDe niet-gelovige Victor Vroegindeweij raakt in de knoop met zichzelf en benadert de evangelische voorganger Mattheus van der Steen. Mattheus neemt het verloren schaap op sleeptouw en wil laten zien wat een wonderen zijn God verricht. Wat volgt, is een razend interessante en enigszins ontroerende docu (2013) waarin Mattheus zijn liefde voor het hemelse in contrast staat met het wereldbeeld van de nuchtere Victor.

Nu zoekt de documentairemaker wel meteen de extreme kant op. Mattheus van der Steen is namelijk een omstreden, charismatische evangelist die beweert dat hij door God mensen kan genezen. Mattheus is in ieder geval overtuigd van zijn zaak. Elke moeilijke vraag van Victor weet hij wel te beantwoorden. Zelfs de waarom-vragen waar Victor weinig antwoord op krijgt in zijn seculiere wereld.

Mattheus en ik

Maar toch: voor elke gebeurtenis heeft Victor wel zijn menselijke verklaring. Waar een man opstaat uit zijn rolstoel, toegejuicht door een grote menigte, staat Victor een beetje verlaten aan de zijlijn. Het lijkt hem niet veel te doen. Later schrijft hij het toe aan wilskracht die mensen op cruciale momenten net het laatste zetje kunnen geven. Je voelt dan ook wel aan dat er niet veel zal veranderen met zijn instelling.

Totdat de vrouw van Mattheus van der Steen ziek wordt. De gevreesde ziekte. Victor stapt de ziekenhuiskamer binnen. En dan, oog in oog met de kwetsbaarheid van het leven, komt Victor het dichtst in de buurt van het gevoel dat hij al die tijd al najaagde. Maar de Heilige Geest is vooralsnog nog niet aan hem besteed.

Aan een collegezaal vol journalistiekstudenten vertelt Victor dat hij niet echt journalistieke kernwaarden heeft gebruikt. Als voorbeeld noemt hij waarheidsvinding. “Je ziet het wel aan mensen als ze liegen.” En bewijs maar eens dat een gelovige liegt. Victor wilde gewoon een film maken, klaar.

Maar zijn docu is wel degelijk een mooi staaltje journalistiek. Als niet-gelovige neemt hij sowieso al weinig aan voor waar en daarmee is de spanning tussen niet-gelovigen en gelovigen gevonden. Tegelijkertijd krijgt de kijker een beeld van de extreme kant van het evangelisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>